Bestuursvoorzitter Kees Beuving van Friesland Bank wilde in een toelichting niet spreken van een reddingsoperatie door Rabobank. Hij gaf echter wel aan dat ,,de dikte van ons eigen financiële ijs niet goed genoeg” meer was. In het vorige najaar besloot de bank al dat een zelfstandig voortbestaan ,,niet verantwoordelijk” was ten opzichte van klanten en werknemers.

Friesland Bank zat vooral in zijn maag met het belang van 23 procent in Van Lanschot Bankiers, een bank voor vermogende particulieren. Daar moest volgens de nieuwe regels aanzienlijk meer eigen kapitaal tegenover staan dan voorheen. Friesland Bank gaf daarom vorig jaar al aan het belang in in de periode tot en met 2015 terug te willen dringen tot minder 10 procent. Verkoop van de aandelen bleek, ondanks forse afschrijvingen op de waarde, echter bijzonder moeilijk.

Oplossing

,,De bank zelf deed het op zich niet slecht”, gaf een bankenkenner maandag aan. ,,Maar er moest een oplossing komen voor het belang in Van Lanschot. Het lukte Friesland Bank niet om die aandelen te verkopen voor een prijs die hielp om de bank overeind te houden.”

Volgens deskundigen, die alleen anoniem hun visie wilden delen, heeft Rabobank met de overname vooral getracht voor rust te zorgen in de Nederlandse financiële sector. ,,Als Friesland Bank was gevallen, dan was de hele Nederlandse bankensector weer in een heel onzekere periode terechtgekomen”, stelde een van hen.

Goed gekeurd

De moeilijke positie van Friesland Bank bleek ook uit de mededeling van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Die keurde de overname in een spoedbesluit goed ,,om onzekerheid te voorkomen bij klanten en de markt''.

Friesland Bank gaat de komende 2 jaar op in Rabobank. De werkgelegenheid van de betrokken werknemers is gedurende die periode gegarandeerd, stelde de bank. Volgens vakbond FNV Bondgenoten was het personeel toch ,,onthutst'' over de fusie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl